Allting förändras med tiden..

 

Minnena är ack så tydliga. Fotbollsåret var 2009 och IFÖ Bromölla huserade i division två. Matcherna mot Lilla Torg slutade med totalt noll poäng. Lilla Torg hade sprungit igenom seriesystemet och sågs som en förening med stora visioner och en stor plånbok. Som mittback kunde man stoltsera med Karl Corneliusson och vid sidlinjen stod en tränare i kostym som med största övertygelse betalar maximalt med skatt till staten, i alla fall borde han göra det.

 

Två år senare, typ igår, möttes lagen igen. Denna gång i en mindre smickrande division tre och med helt andra förutsättningar. Istället för ikoner som Kalle-Kula hade man nu ett helt okänt lag som präglades av ungtuppar ifrån närområdet. Vid sidlinjen hade man bytt ut den välklädda bankiren till tränare mot en något mer vardagligt klädd Svensson som fått helt andra förutsättningar. Slutresultatet skrevs till 1-4 till Bromöllas fördel och det kunde, och borde, blivit betydligt mer.

 

Ungefär vid samma tid som Lilla Torg hade sin storhet, alltså 2009, stod Andreas Emanuelsson och puttade på en golfgreen. Han hade gedigna ungdomsår i Mjällby där han som knatte var helt outstanding i hela regionen. Golfen splittrade han ifrån fortsatt satsning i Mjällby men för ett par år sedan vände skutan tillbaka. En liten framgångssaga startade och med hjälp av Sölvesborgs United och Hörvikens IF kunde Bromölla värva ”Andy”. Denna Emanuelsson har startat säsongen på bästa sätt med fem baljor på tre starter, faktum är att han debuterade ifrån start i säsongen sista match 2010. Då blev det två kassar. Mot Nosaby fick han en spettekaka som matchens lirare, om Lilla Torg hade haft råd hade han nog kunnat kassera in minst en schwarzwaldtårta.

 

Martin Michalski, som stod för tränarrollen igår, försökte i veckan få med lite PR i bloggen. Den assisterande råförde tränare smaskade in ett mäktigt avslut under tisdagsträningen. Han medgav att detta absolut skulle få ett par rader här. Självklart platsar det. Men att ha en så stark vilja att få med ett drömavslut i bloggen måste betyda att det inte händer allt för ofta? Därför, med kärlek till Michalski, väljer undertecknad att inte publicera något.

 

/ 89


Mycket var för jävla dåligt..

 

Följande rader skrivs inte med någon baktanke om hämnd eller för att elda på en brasa emot Nosaby som egentligen inte är så stor som den verkar vara rent medialt. Efter en viktig och oerhört skön uddamålsviktoria kan man tycka att allt borde vara fridens liljor, men nej. Matchen avverkades vid tvåtiden och hade det inte varit för den gassande solens föredömliga arbete hade antagligen större delen av publiken lämnat redan i halvlek.

 

Men vad var då sämst? Man kan tycka att hemmalagets ljudanläggning var horribel, och det var den. När domaren drog upp det gula kortet i minut 88 så var första gången jag personligen hörde något som helt livstecken på en speaker. I klass med ljudanläggningen måste ”Nosabylåten” innan match varit. En cover på flickfavoriten Erik Saades ena dängor var ingen låt som kommer spelas frenetiskt på radion framöver, även om det med största sannolikhet aldrig varit låtens uppsåt ändå.

 

Men det blir värre. Denna planen som serverades på Nya Wallbjörka (se bilden nedan, kraftigt felvänd.) fick Ymorvallen att platsa på alla golfbanor i världen. Den absolut sämsta Bromölla har spelat på under de senaste säsongerna. Planens beskaffenhet gynnade emellertid oss den sista delen av matchen eftersom det inte fanns tillstymmelse till utrymme för något organiserat anfallsspel.

 

Men vi släpper det och bjuder på lite godbitar inifrån. Tränare Mats Andersson var på strålande humör matchen igenom och lät sig hälsa att hans välmående är bra och att han fått en ny vän för livet ifrån Ysane (läs tidigare inlägg). Förberedelserna innan derbyt gick mycket ut på att få upp en vilja och motivation vilket brukar vara direkt avgörande mot Nosaby. Citatet ”Sen har de han Jurovski på vänsterkanten, som fortfarande vill vara i Sölvesborg och spela inomhusfotboll fastän det är Maj” syftade på hemmalagets upphaussade kantspringare Julian Grozdanovski.

 

Tränare Andersson valde också att stå för ett effektivt replikskifte under matchens avslutande del. Backlinjen informerade bänken om att Nosaby började sin ”slutforcering” genom att slänga upp en lång kille som anfallare.
På informationen: “Matte, de har tre stycken där uppe nu!” kom svaret reptilsnabbt; ”Ja vadå? Vi är ju fyra där bak..”


Helt underbart är det också att se att Pontus Kamph, 14 år och två meter lång, tryckte till Suad Brahimi innan matchen. Kamph tyckte att ”Sudden” förtjänade att bjudas på tårta vilket fick flera i laget att undra om karlshamnssonen celebrerade sin tjugotredje födelsedag. Men Kamph tyckte dock att han förtjänade ett bakverk för att han fick starta matchen, något han menade inte höll till vanligheten.

 

Avslutningsvis kan bloggen meddela att undertecknad kan gjort sin sista match i Bromölla. Eftersom det rådde backkris inför fredagens match var jag förpassad ner som högerback. Hur vida uppgiften sköttes rådde det delade meningar om. Vissa snackade om en ”Modern Cafú”, andra tyckte det var bra att jag höll mig borta ifrån offensiven. Men efter matchen socialiserades det med Mjällbys sportchef Thomas Andersson-Borstam, som givetvis var på plats.  På frågan om Jesper Westerberg hade någon form utav känning och behövde ersättas svarade han självklart ja. Men vad fan skulle han göra?

 

/ 89


TÄVLING: Att namnge ett derby

Oj Oj Oj. Vilken premiär. Matchen i lördags var den första i årets serie vilket brukar betyda tillknäppt fotboll och ett fysiskt krig. Men det blev ett publikfrieri utan dess like. Men trots att matchen bjöd på fyra mål, djur på planen, fem frilägen, fem ramträffar och Johan Perssons frisyr så stannade inträdespriset på en behaglig nivå.

 

Matchen mot Veberöd borde vunnits. Men med lite oflax kunde det blivit noll poäng och en mentalt tuff förlust. Nu fick vi en poäng, ett bra anfallsspel och en härlig slutforcering som vi tar med oss till nästkommande match.

 

Läste för övrigt Kristianstadsbladets analys av matchen med en helt övertänd Carl-Johan Liljedahl. Trots att det var en match i division tre lyckades han dra paralleller med allsvenska ikoner. Artikeln påminde mycket om den som skrevs efter Bromöllas match mot VMA 2008. Då missade undertecknad en straff och skribenten smörjde in lirare som Baresi, Maradona och Baggio i artikeln. Lustigt.

 

Under tiden matchen sattes i verket så stod coach Mats Andersson vid sidlinjen och manade på. Bakom all adrenalin och skrik dolde sig dessvärre något annat. Mister Andersson bet ihop trots fyrtio graders feber. Under dagen har bloggen varit i kontakt med tränaren som sammanfattade dagen såhär:

 

Jag är nöjd att jag lyckades bita ihop under matchen. När jag kom hem efter matchen hade jag fyrtio graders feber. Sen kollade jag på Mjällbys match och det var inte så jäkla smart för efter det spelet hade jag fyrtiotvå grader. Sen ringde jag till sjukhuset och innan jag visste vart jag var så hade jag gips och låg i en jävla säng med massa sladdar. Men jag vet inte vad jag ska göra, jag är så rastlös så jag kommer springa ner hela avdelningen snart.

 

Någon timme senare kommer en bild från sjukhuset. Då har Mats hittat sig en ny kamrat och verkar stormtrivas. ”Här är en bild på min nya kompis. Agda 95 år från Ysane, vilken krutkärring!”




För de som fortfarande biter era naglar i nervositetens tecken kan ni lugnas med att tränare Andersson fått en inflammation i armbågen vilket bör betyda att det inte är livshotande.

 

Och så till dagens stora glädjeämne. Det är premiär för bloggen. Denna vecka kommer årets första TÄVLING att genomföras. Det handlar självklart om fredagens derbymatch mot Nosaby. Tävlingsregler hittar ni nedan, priset är två biljetter till höstens derbymöte mot Nosaby, samt att ni får ert vinnarbidrag i programbladet till samma match.

 

Tävlingsregler: IFÖ Bromölla IF:s möte med Nosaby är för många årets match. Rent geografiskt är det definitivt det hetaste derbyt. Nu skall matchen få sig ett namn. DU skall namnge denna derbymatch. Den som kommer på det fyndigaste alternativt mest passande namnet till derbymatchen vinner. Tänk på att Old firm, Derby della Madonnina samt Merseyside-derbyt redan är upptagna.

 

Skicka ert bidrag senast torsdag 21/4 till  [email protected]

/ 89

 


Resan kan börja..

En svensk fotbollspremiär brukar symboliseras av ytterst ogynnsamma gräsplaner, fysisk matchbild och idel långbollar mot en målvakt klädd i keps för skydd mot vårsolens första solstrålar. Att dessa symboliska variabler kommer visa sig på strandängen imorgon är inte helt osannolikt, även om de väldigt gärna får utebli.

 

Planen är klart godkänd och bör kunna inbjuda till någorlunda fotbollslir. Långbollarna kommer förhoppningsvis lysa med sin frånvaro. Men har man Emil Rydh-Persson i laget, 2.10 med 100 kilo hockeymusker á la Glimma, blir även långbollarna ett anfallsalternativ som kan bära frukt.

 

Uppladdningen inför premiären har självklart varit varierande från spelare till spelare. Ola Olausson, till vardags elektriker till yrket, passade på att bredda sitt register och klippte duon från division fem. Johan Persson och Fredrik Wernersson fick varsin budgetfrisyr som tyvärr uteblev på bild, men entrépriset till matchen ryktades stiga med en peng.

 

Tränare Andersson och massören Jonas ladda med sitt sedvanliga ”gnabb” om släkten. Jonas är nämligen tillsammans med Anderssons syster vilket inte helt oväntat trissar upp en och annan diskussion.

 

Morgondagens motståndare Veberöds AIF är nykomlingar i trean och därför svårare än vanligt att veta något om vad som kommas skall. VAIF stod 1993 för en praktskräll när man slog ut IFK Göteborg ur svenska cupen. Förhoppningsvis kan man bjuda på trevligt motstånd och en inte allt för försvarsinriktad fotboll.

 

Läget i laget inför imorgon skall vara ganska gynnsamt. Per Brynolfsson är den ända som står kvar på skadelistan vilket betyder att stjärnvärvningen Kim Thörnberg återfinns i truppen. I och med, eller tack vare, pappersstrul så var Armin Feratovic åter i träning under dagen. Något som kan betyda att den unge backen finns med i morgondagens trupp.

 

Vad? IFÖ Bromölla – Veberöds AIF omgång 1 division tre södra götaland

Plats: Strandängen 13.00

Truppen: Ola Olausson, Pontus Kamph, Jocke Svensson, Hampus Lundqvist, Pierre Ohlsson, Armin Feratovic, Daniel Nilsson, Johan Holgersson, Viktor Dahl, Markus Svensson, Jacob Lennartsson, Andreas Emanuelsson, Johan Persson, Suad Brahimi, Kim Thörnberg, Emil Rydh-Persson, Fredrik Wernersson, Måns Andersson.(truppen bör stämma till 95 %)

 

Väl mött / 89


Tillbaka ifrån de döda?


Bloggen är tillbaka. Det var säkert åtta dagar sedan senaste uppdateringen, vilket självklart inte får förekomma. Men eftersom klubben inte ger något OB-tillägg, eller något betalt överhuvudtaget, så tvingas diverse andra sysslor prioriteras.

 

Förra veckan var fotbollsmässigt ingen större hit för IFÖ Bromölla. Det blev förlust för såväl U-lag som A-lag i vartdera genrep inför helgens seriespel. U-laget fick på nöten av Åhus HBK medan A-laget fick känna på ett nederlag mot Hässleholms IF. Analys av matcherna utgår i vanlig ordning.

 

Veckans annars mest avseväckande händelse hämtas ifrån strandängens parkering. För exakt, på dagen, en vecka sedan avslutades det sista gräspasset i Gualöv och A-truppen förpassade sedermera sin träningsverksamhet till borgen på strandängen. På parkeringen möts undertecknad av ett gäng unga pojkar, låt oss säga i åtta års ålder, lekandes med pinnar som i fantasin gissningsvis var krigsredskap. Efter att parterna, jag och de unga pojkarna, valt att hälsa på varandra väljer den ena att helt sonika dra ner sina byxor och visa hela sitt kungarike. Denna regelvidriga blottning får ses som ett bevis mot de belackare som menar på att ungdomarna helt saknar friluftskänsla och endast tillbringar sina kvällar framför datorn.

 

Bloggen vill även framföra en varningens finger för de som kommer vara på plats på träningarna framöver. Ola Olausson, lagets burväktare, håller i dagsläget på att försöka skaffa sig ett prydligt hus ute i ”Sölve”. Detta har gjort till att humöret sviktat något oerhört för den annars väldigt behärskande målvakten. VARNING VARNING!

 

En tråkig nyhet är att kapten Per Brynolfsson skadade sig under matchen mot HIF. Mittbacksresen har haft förfärligt otur med skador senaste året och valde i helgen att ge sin ljumske en kyss. Den svenske vikingen kommenterade skadan något i stil med; ”Jag har inte skadat ljumsken tidigare, så jag passade på att känna hur det känns.”.

 

Och så ett fåtal rader som får avsluta dagens blogginlägg. På lördag smäller det i seriesammanhangen på de flesta håll i länet. Bromölla tar emot Veberöds AIF hemma på strandängen. Hur planen ser ut i år har än så länge endast lämnats åt fantasin då den är täckt av ett stort stycke plats. Däremot lär det bli betydligt trevligare spel än mot Hässleholms IF, det kan hela laget skriva under på.

 

Nästa blogginlägg är att vänta redan på fredag då det förhoppningsvis dyker upp ett specialinlägg inför premiären.

 

Simma där ni bottnar/89


Någon gång skall vara den första..

Årets första förlust var i lördags ett faktum. Inte något som behöver oro något nämnvärt även om det var en relativt erbarmlig tillställning. Det betyder att laget fick känna på bortalagets segerjubel för första gången sedan serieförlusten mot Eslöv i september 2010. En seriematch, två inomhuscuper och fem träningsmatcher har passerat sedan dess.

 

Matchen måste varit en av de mest miserabla på Gualövs matta sedan urminnes. Fajten innehöll egentligen bara en riktig målchans och den gjorde Älmhult mål på. En lyftning på hatten dock för Älmhults defensiv som tränaren Simon Sjöfors snickrat ihop på ett föredömligt sett. Muren kunde inte spricka trots tränaren Mats Anderssons peptalk innan matchen, ”Visa Älmhult vad ni kan så kan de åka hem och snickra ihop en Billy-hylla ikväll eller vad fan de heter...”

 

Träningsveckan som varit har annars varit tämligen intensiv. I måndags snörade Martin Michalski återigen på sig fotbollsskorna och deltog i det avslutande spelmomentet. Med en patenterad bensax så satte han direkt prägeln på spelet. Den assisterade tränaren såg pigg ut och med en och annan namninsamling kanske han gör ett par minuter i serien i år.

 

Tisdagsträning och Coopers-test. I snitt förbättrade sig truppen över minuten sedan i januari. Något som fystränare Jonas skall ha cred för. Vilken som sprang in på 9.44 behöver inte nämnas, då det kan uppfattas som skryt. Daniel Nilsson klockades på runt 20 minuter i januari, endast för att han skulle kunna förbättra sig, sprang inte helt oväntat in på en bättre tid. Men vänsterbacken joggade sista dussinet meter om det eventuellt skulle dyka upp ännu ett Coopers.

 

Efter träningen i torsdags samlades spelartruppen i Strandängens lokaler för samtal om diverse riktlinjer. Legendaren ”Cojje” hade sedvanligt dukat upp sin mackbuffé som i år fått utökas då spelartruppen innefattar två spelare ifrån Sibbhult. Coach-Andersson gav sig själv en klapp på axeln och menade på att om han haft en heltidstjänst i IFÖ hade han också både hunnit med att sköta träningarna OCH äta mjukglass, precis som Peter Swärdh.

 

Angående Peter Swärdh och glass kan bloggen avslöja, och detta får betraktas som ett scoop, att den allsvenska tränaren har en stor förkärlek till glass. Enligt en högt trovärdig källa skall han vara en stamkund i Hälleviks glassbarer. Swärdh skall även ha en stående glasssort i form utav blåbär, vad han kombinerar denna smak med beror troligtvis på dagsform.

 

Positivism att Kim Thörnberg var tillbaka i träning förra veckan och om läkköttet går någorlunda rätt väg kan vi nog se hällevikssonen i spel till helgens genrep mot Hässleholms IF. Thörnberg som införskaffat sig ett arbete sägs ha gått in i väggen, det kan direkt dementeras i bloggen.

 

/ 89


RSS 2.0