Hatten av för Lundquist

Hyllas den som hyllas bör. Trots att underlaget under träningspassen fortfarande är den icke allt för smickrande grusplanen så kämpas det på. Och trots att underlaget är sämre än för många andra fotbollslag så kan man hitta guldkorn och hjälteinsatser. Den hårdföre mittbacken Hampus Lundquist stod för en sådan bravad under förra veckans träning. Spel 11 mot 11. Långboll bakom backlinjen. Suad Brahimi till synes helt sonika mot mål, mål i stort sätt noterat när mittback Lundquist vräker sig ikapp anfallaren och på något outgrundligt vis förpassar bollen till hörna. 1. Mister Lundquist var fem meter bakom när han böjade sin super-tackling. 2. Underlaget var grus och en tackling som inte ens något i programmet fuskbyggarna skulle skissat på. Hatten av!

 

Vi välkomnar annars tillbaka Ola Olausson, Daniel Nilsson och Cojje från Thailandet. Dessvärre glömde de två förstnämnda en del vitala kroppsdelar kvar i Asien. Nilsson menade på fullaste allvar att truppen, de som inte spelade träningsmatch med u-laget, hade sin fysträning i Arkelstorp. Att hela laget skulle bege sig till Kristianstads trakten kändes otänkbart och det visade sig att han förväxlat belägringen med Näsum. Slående likt.
Ola Olausson glömde formen. Målvaktsgiganten menade att han legat i hårdträning och tillbringat mer tid i gymmet än han gjorde på stranden. Att döma av färgen i ansiktet var detta en ren lögn vilket också skulle bekräftas redan under den första duvningen. Ola klarade inte ens av en hederlig ”kvadrat” innan han stukade foten.

 

Och så slänger vi in en kort update om schlagerfesten. Efter att rusningen av biljetter lagt sig kom i dagarna andravågen. Den våg som är bestående av de som känner att de kommer missa något. Det kommer bli en slakt om sista biljetten. Kim Thörnberg har sin biljett, och tur är väl de. Denna smått notoriske schlagerlegend har en hel del festivaler bakom sig, det var till och med så nära att mittfältaren kunde livnära sig på att tippa utgången i tävlingen. 2008 satt Thörnberg spänd av förväntan med en sedvanlig oddsetlapp. Denna lapp går till historien som en av de mer udda. Lappen bestod av; Arsenal etta, Manchester United etta, Barcelona etta och Sanne Nielsen vinna melodifestivalen. Olyckligtvis så fallerade lappen på Bromöllas representant, många trodde efter det att mjällbysonen aldrig mer skulle sätta sin fot i byn.

 

Det blir ingen analys av matcherna som spelats. Det hade det inte blivit om vi så vunnit med 10-0 igår. Nämnas bör dock att vi vann första matchen med u-laget med 5-0 och tappade igår en solid 0-3-ledning till 4-4 mot ett SGIF. Måste dock skriva att jag inte anser att Sölvesborg ”dominerade” andra halvlek, som många menar. De gjorde mål på allt och vi missar tre frilägen, har en boll i stolpen, skrapar fram fyra hörnor och borde haft en solklar straff. Dock cred till Sölvesborg som stod för en imponerande laginsats. Anfallaren Victor Svensson väckte stor beundran och kan bli något bra.

 

Den avslutande delen av inlägget tillägnas Martin Michalski. Den assisterande tränaren som i skrivandets stund befinner sig på varmare breddgrader får stå emot många smällar i Sverige. Så sent som igår kritiserades han av tränare Andersson. Anledningen var den sms-funktion som finns på hemsidan. Den fungerar så att tränarna gratis kan skicka runt sms till alla spelare när det finns någon matnyttig information. Man behöver dock inte skriva in allas nummer varje gång utan det finns en redan klar lista, en lista som Michalski skapat. Felet var bara att det blivit fel och Jocke Svenssons mobilnummer inte alls är till Jocke Svensson utan till en äldre tant i Falun. Igår försökte Mats Andersson ringa till Jocke men kom ständigt fram till den äldre damen, som märkbart irriterad svarade;

”Nej nu får det vara nog. Är det ni som håller på att skicka alla meddelanden också? Att jag skulle komma och grilla korv nästa lördag?”

Om grillkorven byts ut mot falukorv under korvgrillningen återstår att se. Klart är dock att Michalski nog gör bäst i att komma hem snart, innan all hans trovärdighet är borta.

 

/ 89


Hatisk


14 augusti 1996 målades den tavla som idag är den största målningen världen har skådat. 15 Maj 2000 samlade man världens största orkester i Kanada för att spela ”Ten minutes of nine” i 9 minuter och 44 sekunder. 8 Maj 2009 så mättes den hittils längsta tungan på en hund till 11,43 centimeter. Den 14 februari 2011 skulle IFÖ Bromölla träda ut på gräsplanerna rekordtidigt. Dessvärre så tog vargavintern över detta smått historiska ögonblick. Då gräsplanens beskaffenhet sviktade så skickades hela spelartruppen istället tillbaka till grusplanen.

 

Väl där lät minerna inte vara överlägset sorgsna på måndagen. Dagen efter, således tisdagen, så uppkom däremot ett uppenbart hat mot en av spelarna. När fystränare Jonas presenterade den traditionsenliga ”löptisdagen” så jublade Andreas Emanuelsson och menade att han hade förväntat sig mer. Fys-Jonas tog till sig budskapet och ökade på dosen av löp efter ”Andys” smått nonchalante inställning till löpträningen. Mister Emanuelsson fick ta emot en del arga blickar vilket också resulterade i att omklädningsrummets darttavla numera har Sölvesborgs golfkrog som motiv, ”Andys” faders restaurang. Oklanderligt.

 

Veckans proffsigaste analys stod annars Måns Andersson för. Inför tisdagens champions League matcher påstod ynglingen att Schalke 04 var dagens, till och med veckans, bästa spelobjekt. Omklädningsrummets pessimister lät sig i vanligt ordning ifrågasätta uttalandet och krävde en motivering. Motiveringen löd; Schalke är från Tyskland. Man kommer att stänga igen. Sen kommer man kontra in 0-1. Sen kommer man stänga igen”. Med facit i hand konstateras att Schalkes två stycken igenstängningar ledde till ett 1-1 resultat och för familjen Andersson går kampen mot att få in en oddset-lapp vidare.

 

Till helgen drar annars träningsmatcherna igång. U-laget har sin start på lördag klockan 15.00 mot Vanneberga på Maxilandia i Fjälkinge.  A-laget får vänta med sin träningsmatchdebut tills tisdag då man startar upp med en högintressant match mot division 2-laget Sölvesborg GIF.

 

Och visst är det underbart att ha ett Arsenal-hjärta idag. . .  också?

 

/ 89


Fystest

Sommaren 2005 stod man stolt som en tupp i skolan. I ena handen en blomma och i den andra ett kuvert innehållande något sorts bevis på att man gjort bra ifrån sig. I det läget lovade man sig två saker. Dels att man till hösten skulle fortsätta någon form utav gymnasial utbildning. Och dels att man aldrig i hela sitt liv skulle utsätta sig för ett beep-test igen. Idag klockan 10.17 stod man återigen, tillsammans med ett tjugotal andra krigare, redo att återigen göra testet som får Coopers-test att kännas som ett rygglyft.

 

Maktkampen mellan Jacob Lennartsson, jag själv, och Viktor Götesson fortsatte. Eftersom att Götesson, 15, stått segrande i Coopers var det idag föga oväntat att revansch var helgens absoluta slagord. Dagens resultat hänvisas till bilden längst ner i inlägget. Tycker ni ”Göte” verkar munter så vann han, annars fick han ta helg med ett nederlag. Tillägnas skall att ynglingens egen kommentar av resultatet var ”Det var bara ett spel för gallerian”. Vilken galleria som det är talat om är inte kännbart.

 

Träningsläget i Cypern? Inte en chans. IFÖ BIF håller sig i Sverige, det är tryggast så. I mitten av mars styrs kosan mot Borås för en helg på Scandic med träning. På lördagen skall truppen, med respektive, även få en guidad tur av Magnus Haglund. Haglund, som förhoppningsvis är mer alert under vår sightseeing än här, skall enligt rapport visa oss allt. Var sitter Anders Svensson? Var förvarar Elm sin Fulham-förmögenhet? Var skåpsuper sportchef Andreasson någonstans? Frågorna är många, i mars har vi svaren.

 

Nu håller truppen helg. En dags vila. På måndag är det rekorddags. I dagsläget så är grästräning aktuellt. Men chanserna till att vi äntrar gräset dömdes ut av nyförvärvet Johan Holgersson som menade att marken va "Bonnafrösen". Ett uttryck som endast används av Holgersson, Hasse Larsson och Bockstensmannen. Smickrande, om glädjen skall spolieras av tema försvarsspel återstår att se.

 

/ 89


Malle

Det kunde vara ett tilltalsnamn till en hund. Under tisdagsträningen dammades uttrycket ”Malle” av. Det var Andreas Emanuelsson som var upphovsmannen till denna, för många, helt obekanta benämning. För en kaffeälskare är detta möjligtvis ett av de orden man har i jackfickan. Vilket land, alternativ religion, som detta ord kommer ifrån är ännu inte kännbart. Klart är dock att dess betydelse är kaffets smakstyrka. Totalt ointressant om det inte var för att just denna vecka började undertecknad sitt försök att placera kaffe på sitt dryck-cv. Just denna tisdag var det ”bra malle” i kaffet vilket gjorde starten något hårdför.

 

Förra säsongen satsade han på att inte missa en enda träning. Resultatet blev en handfull uteblivna pass. I år har Viktor Dahl börjat med en rad sjukdomar. Men i den sjukdomsdrabbade mittfältarens frånvaro spred ändå hans budskap till övriga truppen. Det stundar nämligen snart barnkalas för 17-årige Robin Lindskog. Just barnkalas skall tydligen vara Dahls specialitet. Bloggen kommer självfallet delge läsarna hans tips. Tipset, som enligt statistiken skall ha en beräknad succékvot på närmare 90 %, består av en måltid kallad ”igelkotten”. Kort och gott är denna supé bestående av två ingredienser. Duon av komponenter är potatismos och smala korvar. Finessen ligger i att skapa något sorts igelkottliknande uppläggning (placeras korvarna i moset) som skall vara extremt uppskattad.

 

Det planeras i övrigt en liten resa för laget.  En sorts weekend som självfallet skall innehålla träning. Priset på Scandic för två nätter skall ha prutats ner till 600 kronor av tränare Mats Andersson. Trots tränarens tappra försök att skona den ensamma division 3-plånboken så växtes spridda burop. Mister Andersson försvarade sig med att om man kan betala 250 kronor för gå på schlagerfesten och äta Felix gulaschsoppa så kan man lägga det dubbla för att få bo på Scandic. Jag hade kunnat betala 600 bara för den frukosten man får.

 

Smått kaotiska dagar väntar för vissa. De spelare som missade fystesterna för två veckor sedan är kommenderade till att återfinna sig för ett nytt försök under torsdagen. På fredag väntar i vanlig ordning cirkelträning och för att inte kroppen skall få vila så testas det klassiska jojjo-testet på lördagen. Det innebär att den som inte är i behov av pasta denna vecka bör uppsöka läkarhjälp lördag 11.15.

 

Återhörande / 89

 


Klasskillnad

På lördag börjar melodifestivalen. Ett arrangemang som ganska simpelt kan kopplas ihop med IFÖ Bromölla. För den 12 mars är det dags, då är det schlagerfest på folketshus. Byns ringa befolkning vallfärdar till denna massiva folkfest. Pensionärer har fått leva på en konsumtion som inte är i närheten av den som Daniel Nilsson förbrukar för att ha råd till en biljett. Självklart är klubbens a-trupp inbjuden, men intresset har trots den smått fantastiska historian varit tämligen lågt. Bloggen har hittat problemet.

 

Fjolårets ansvarige för att pådriva och samla in namn på de i trupperna som var intresserade av en biljett föll på Ola Olausson. Ola Olausson, en gång i tiden utsett till ”Sölvesborgs snyggaste”, gjorde tama försök och lyckades med facit i hand skramla ihop ett femtontal deltagare. Styrelsen upptäckte bevisligen sitt misstag och överlät detta år uppgiften till undertecknad.

 

Det slutade med att efter fyra dagar så var listan på namn uppe på trettiofem deltagare. En rekordsiffra som är väldigt svårslagen. En av få som ens visade tillstymmelse till skepsis var nyförvärvet Armin Feratovic. Armin menade att det inte hörde till hans kultur att gå på schlagerfest.  Det kändes bra då individernas etnicitet dessvärre inte kan förändras genom övertalningsförsök. Summa summarum kan säger att det är klasskillnad mellan årens schlagerfester.

 

Det kan också tilläggas att denna fest brukar vara väldigt lyckad. I matväg bjuds det på gulaschsoppa med Götalands vitaste bröd. När klockan börjar närma sig småtimmarna ställs alltid ett litet kakbord fram och när det vankas hemfärd får man med sig en varmkorv. Enkelt och nationellt korrekt.

 

Önskar följaktligen alla en trevlig helg. / 89


Att behärska teknologin

En blogg. Klart som korvspad att IFÖ Bromölla IF skall ha en blogg. En förening utan blogg är som ett kollo utan vattenkrig. När en förening har en blogg betyder det att man är med tiden. Alla bloggar. Från en blond tjej i Stockholm till en skallig kille i Kalmar. Att kunna behärska teknologin är viktigt, det gör att man står sig i konkurrensen på marknaden. Tråkigt, men sant.

 

En som inte visat lika stora framsteg när det gäller teknologin är a-truppens tränare Mats Andersson. På julafton gavs hans kontaktlista en rejäl julföreställning. Mats, inte känd för att vara någon ”super-communicator”, bestämde sig för att skicka ett oemotståndligt jul-MMS. Detta MMS, som alltså är ett sms i bildform, skickade han till ett trettiotal i sin telefonbok. Ungefär när klockan snuddade vid 10.00 mottogs hans vänner av denna hälsning. Allt frid och fröjd. Men misstankar anades när ett exakt likadant mms trillade in tio minuter senare, och ännu ett tjugo minuter senare. Lagom till att tjuren Ferdinand i sedvanlig ordning satte sig på sitt bi hade Mats vänner bombats av MMS. Med facit i hand förklarades detta illdåd genom en miss i kommunikationen mellan Mats och hans Marie. Samma facit säger också att totalt 260 MMS skickades från Anderssons telefon denna afton, tur att det var jul och att det fanns rester.

 

Personligen rankades denna händelse som något av det mest humoristiska som hände på julaftonen. Ett uttalande som fick Emil Rydh-Persson att tvivla på stämning hos undertecknads familj. Hur man firar julen i Sibbhult ligger i hemligheternas land. Men enligt rykten skall den 24:e december endast bestå av mat och distansskott.

 

En spelare som absolut behärskar teknologin är nyförvärvet Kim Thörnberg. Thörnberg som redan efter sitt andra träningspass höjde sin nya klubb till skyarna. Anledningen var dock inte truppsämja eller träningskvalité. Nej, anledningen låg i att sändningen på mobilen på strandängen var klasser bättre än sändningen på badhuset i Valje, där Mjällby AIF lägger delar av sin försäsong. Alltid något.

 

Det omtalade mms:et. Finns numera i över 250 upplagor.

Det omtalade mms:et. Finns numera i över 250 upplagor.

 

 

Det blir inte bättre än så. Nu är vi igång. / 89


RSS 2.0